play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • Home
  • keyboard_arrow_right Blog
  • keyboard_arrow_right Oare iti mai doresti sa te intorci la viata ta inainte de COVID?

Blog

Oare iti mai doresti sa te intorci la viata ta inainte de COVID?

PTA Podcast May 16, 2020 12


Background
share close

Episodul integral il puteti asculta AICI

Laura

Daca m-as intorce la “viata reala”? Clar, DA!

Mi se pare ireala si mincinoasa rebranduirea acestei pandemii. Dintr-o data “avem timp” sa citim, sa petrecem timp de calitate cu familia, sa facem curatenie, sa amenajam balconul.

 Nu faceam lucrurile acestea si inainte? Nu cred ca este nevoie de o pandemie sa ne dam seama ca familia ne asteapta acasa in fiecare seara si are nevoie de noi, sa facem curatenie pentru ca un mediu curat si organizat ne ajuta atat fizic, cat si psihic, sa ne bucuram de un pahar cu vin intr-un balcon fain amenajat.

Mass media incearca sa transmita emotii ca sa vanda mai usor, toate marile firme isi fac reclama privind partea plina a paharului. E normal sa existe si o parte plina, dar acest optimist indus si exagerat nu cred ca are legatura cu realitatea.

Realitatea inseamna yin si yang. Exact ca pedalele unei biciclete. Nu poti misca ambele pedale inacelasi timp. Le misti pe rand si astfel inaintezi.

In perioada aceasta cred ca s-a pierdut acest echilibru. S-au format tabere. Unii au ales yin – altii yang – luminos si obscur.

Lumea nu e fie in alb, fie in negru, cu conspiratii care exista sau nu. E mai complexa.

Ne-am repezit cu totii sa ne alegem partea si uitam cat de grav este: recesiune, nervi, pierderi de oameni si de bani.

Ce arme avem sa luptam cu asta? Un sistem medical asa cum este la momentul acesta, si nu ma refer doar la cel romanesc. Si uite ca si in “tarile civilizate”, mai exact in Anglia, au dat foc la statiile 5G pentru ca au crezut ca afecteaza hemoglobina si astfel slabeste sistemul imunitar. As paria acum ca multi cred ca virusul chiar se transmite mai rapid prin 5G ?

Arma noastra este una singura, EDUCATIA, universala si de buna calitate. Imi amintesc ca ii invatam pe copii la gradinita, la grupa mica, regulile de igiena de baza: sa isi spele manutele cu multa spuma, cat mai mult timp – si pentru ca nu aveau notiunea de timp, se spalau atata timp cat cantau “Multi ani traiasca”, sa nu manance fara sa isi spele mainile si cand tusesc sau stranuta sa isi puna un servetel la gura.

Canalele media incearca sa ne invete asta la 30, 40, 50 de ani. Grozav! Si mult success!

Nu exista o cale mai usoara spre sanatate decat o judecata rationala, bazata pe obiectivitate.

Dar noi, romanii, preferam sa citim – ca doar toti avem trecut in cv-uri ca suntem pasionati de citit – teorii conspirationale si best seller-uri cum ca Romania este ALTFEL, suntem protejati de nu stiu ce vaccin care se facea acum 30-40 de ani, si sa ii multumim totusi tovarasului Nicu pentru ca nu a fost asa nasol comunismul. Si daca totusi ne-am nascut dupa 90, poate luam 10 picaturi de propolis intr-o lingurita de zahar si ne apara. Daca nu de CORONA, macar de cancer. Doamne ajuta!

Deci, zic sa ne intoarcem la problemele noastre dinaintea pandemiei si sa putem iesi din casa fara minunata Declaratie. Apropo, vecinul meu are vreo 5 (cu adrese diferite pentru fiecare sector – cu exceptia sectorului 5 ca acolo e teritoriul lui Spartacus – Idolui Femeilor si e cu cearta) si le schimba in functie de nevoi. Romanul este inventiv, mai ales in vreme de pandemie!

Catalin

M-as intoarce la viata mea inainte de COVID?

Cand COVID a aparut, planeta a fost luata prin surprindere, s-a vazut clar ca nu am fost pregatiti pentru asa ceva, sistemul sanitar la pamant, economia pe butuci, oameni ramasi fara locuri de munca, iar efectele astea cred ca o sa le simtim pentru mult timp de acum incolo, unii mai mult, altii mai putin.

Totusi, in toata nebunia asta cred ca sunt si lucruri bune, au fost si oameni pregatiti, firme pregatite, cu angajati REMOTE, cu infrastructura ONLINE care, poate au avut doar de castigat. Acum, cei mai multi incearca sa isi mute activitatea in online pentru ca, dupa cum s-a vazut, altfel nu se mai poate. In toata nebunia asta, cine se adapteaza supravietuieste, cine nu, nu.

Cred ca eram cu multi pasi in urma, in ceea ce priveste partea de Online, in special in Romania, desi avem cel mai bun internet din lume (viteza/pret) prea putine activitati se fac in Online. Acum, invatam Shopping Online, lucrul de acasa, scoala online si cate si mai cate.

Totodata, COVID ne-a reinvatat IGIENA, am auzit foarte multi oameni ADULTI perioada asta ca au invatat sa se spele pe maini, cred ca multi dintre noi poate nu luam prea in serios treaba asta inainte. Cred ca si sistemul sanitar va fi mult mai bine pus la punct dupa criza asta.

Din motivele astea cred ca toata criza ne-a facut sa ne dezvoltam si personal NU m-as intoarce la viata mea inainte de COVID.

Teofil

Nu as putea spune ca din cauza pandemiei au fost schimbari radicale in viata mea, dar as putea spune ca au fost suficiente limitari ca sa scoata in evidenta ce este important sau sa readuca in atentia mea distrasa, ce este esential pentru mine.  

-As fi zis ca sunt o persoana care nu simte nevoia de a fi des in prezenta altor oameni, dar cu limitarile pandemimei am vazut ca nu sunt total imun la nevoia de a avea intalniri cu prieteni. 

-O alta schimbare a fost faptul ca au fost zile in care am lucrat de acasa si sarbatori petrecute acasa si am inceput sa vad ca nu am disciplina de a fructifica timpul liber, prin urmare am inceput sa imi revizuiesc modul cum planific timpul liber

-Am resimtit din plin dorinta de a iesi in natura, ceva neglijat cand aveam “libertate” de a iesi. 

-Fiind prima criza mai semnificativa in care am vazut rafturi goale, oameni disperati din cauza dezinformarii… Am vazut potentialul de destramare a tot ce iau de-a gata, am vazut limitarea banului, si am inceput sa analizez din nou ce este cu adevarat valoros pentru mine (ma refer la overspending).

-A inceput sa fie mai palpabil pentru mine ca toate planurile pe termen mediu si lung chiar si cele pe termen scurt, pot fi doar niste bule in care aleg sa traiesc si daca se sparg incep sa am propria criza… criza de sens.  

Concluzie. As vrea sa revin la libertatea si linistea de dinainte de pandemie dar schimbat de ce am realizat in perioada pandemiei.

Rate it
Previous episode
Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *